Pijn in heup

Pijn in de heup kan veel verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn ernstiger dan andere, maar allemaal zorgen ze voor een pijn in de heup die het dagelijks functioneren beïnvloedt. Heuppijn kan onder andere worden veroorzaakt door heupartrose, botbreuken, tumoren, infecties en spierbeschadigingen. Eén van de meest voorkomende oorzaken is echter een slijmbeursontsteking in de heup.

Oorzaken pijn in heup

Het kan soms lastig zijn om te achterhalen wat de oorzaak is van heuppijn. In veel gevallen is de oorzaak vrij onschuldig, maar de oorzaak kan ook liggen bij een bepaalde aandoening. Naast een slijmbeursontsteking in de heup is heupartrose ook één van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de heup. Heupartrose is slijtage van het kraakbeen in de heup. Kraakbeen is een belangrijk onderdeel van het heupgewricht. Zonder kraakbeen zitten de botten van het heupgewricht dichter op elkaar gedrukt, wat kan leiden tot pijn en een bemoeilijkte beweging. Heupartrose is een aandoening die met de tijd steeds ernstiger wordt. Het kraakbeen verslijt steeds meer, wat zorgt voor steeds meer pijn en problemen.

Slijmbeursontsteking heup

In erg veel gevallen van heuppijn ligt de oorzaak bij een slijmbeursontsteking in de heup. De slijmbeurs is een holte met vocht in het heupgewricht. De slijmbeurs heeft als doel om beweging in het heupgewricht te versoepelen en slijtage te voorkomen. In zekere zin heeft de slijmbeurs een rol als stootkussen in de heup. Hierdoor krijgt de slijmbeurs een hoop te verduren. Soms kan dit leiden tot het ontstaan van een slijmbeursontsteking, wat zorgt voor pijn in de heup. Een slijmbeursontsteking is niet direct ernstig, maar kan lange tijd voor pijn en ongemak zorgen.

Wanneer pijn in de heup wordt veroorzaakt door een slijmbeursontsteking, is rust de belangrijkste behandelmethode. Een slijmbeursontsteking kan niet worden verholpen met medicijnen, maar moet door het lichaam zelf worden opgelost. Wel kunnen er pijnstillers worden genomen, zodat er nog normaal gefunctioneerd kan worden. De heuppijn zal hierdoor minder worden, wat fijn is als deze zonder het gebruik van pijnstillers continu aanwezig is. In sommige gevallen zal de huisarts ervoor kiezen medicijnen direct in de slijmbeurs te injecteren. Deze medicijnen werken direct en zorgen voor een flinke verlichting van de pijn. In ernstige gevallen moet de slijmbeurs volledig verwijderd worden om de pijn in de heup te verhelpen.

Wanneer u veel heuppijn heeft, is het verstandig een arts te raadplegen. Ondanks dat een slijmbeursontsteking in de heup zichzelf moet oplossen, is het toch verstandig er een arts naar te laten kijken.