Slijmbeurs heup

Door te begrijpen hoe het heupgewricht werkt, is het ook makkelijker om te begrijpen hoe een slijmbeursontsteking in de heup ontstaat. De slijmbeurs in de heup zit aan de buitenkant van het gewricht, vrij dicht onder de huid.

Kop en kom van het gewricht

Het heupgewricht wordt gevormd door het dijbeen en bekken. Aan de bovenkant van het dijbeen zit een ronde knobbel: de kop. Deze past in de komvormige structuur van het bekken. Het dijbeen kan in deze kom vrij rond bewegen.

Spieren, pezen en slijmbeurs

foto slijmbeurzen heupDe beweging die het gewricht kan maken wordt bepaald door de spieren en pezen die verbonden zijn op verschillende plekken in het gewricht. Dankzij deze spieren en pezen is vooral de beweging naar voren en achteren goed mogelijk voor het heupgewricht. In het gewricht zit vocht dat zorgt voor een soepele beweging.

Aan de buitenkant van het gewricht zit de slijmbeurs. Dit is een holte met vocht die zorgt voor bescherming van het gewricht en de bijhorende weefsels. De slijmbeurs in de heup zit tussen het bot van het gewricht en een grote spier die over de zijkant van het been loopt van de heup naar de knie, de musculus tensor fascia latae. Zonder de slijmbeurs zou de spier direct op het bot zitten, wat zorgt voor slijtage van de spier.

Bij een slijmbeursontsteking is er schade aan de slijmbeurs en zwelt deze op. Dit voorkomt een soepele werking van het gewricht, wat zorgt voor heuppijn en moeite met beweging.