Slijmbeursontsteking heup injectie

Wanneer een slijmbeursontsteking ernstig is, kan ervoor worden gekozen een injectie direct in de slijmbeurs toe te dienen. De zware medicijnen die worden toegediend zorgen voor een directe verlichting van de klachten, maar kunnen wel bijwerkingen veroorzaken.

Corticosteroïden in de injectie

Met de injectie worden corticosteroïden toegediend aan de patiënt. Corticosteroïden zijn zeer sterke remmers van het immuunsysteem. Plaatselijk betekent dit dat de ontstekingsreactie in de slijmbeurs sterk wordt verminderd. Dit zorgt voor een verlichting van de klachten, wat aanhoudt zolang de medicijnen nog aanwezig zijn in het lichaam.

Wanneer een injectie

Een injectie wordt alleen toegepast bij mensen met een zeer zware slijmbeursontsteking, waarbij normale medicijnen niet langer voldoende werken. Daarnaast wordt er gekeken naar de verdere gezondheid van slijmbeursontsteking-heup-injectiede patiënt. Patiënten met een hoge bloeddruk of hoge suikerwaarde ontvangen bij voorkeur geen injectie, omdat de klachten bij hen juist kunnen verergeren. Ook bij patiënten die gevoelig zijn voor maag- en darmklachten kunnen deze klachten verergeren, evenals patiënten met een psychische aandoening. Tenslotte zullen ook patiënten met een virale of bacteriële infectie geen injectie krijgen. Omdat corticosteroïden het eigen immuunsysteem onderdrukken, kan dit bacteriën en virussen vrij spel geven bij toediening. De arts zal per patiënt een afweging maken of het toedienen van een injectie met corticosteroïden verstandig is.

Voor meer informatie over vergoedingen van dergelijke behandelingen vanuit de zorgverzekering kunt u terecht op www.wijzerovergeld.nl of op de pagina van de rijksoverheid.

Bijwerkingen slijmbeursontsteking injectie

Een injectie met corticosteroïden in de slijmbeurs kan helaas ook voor bijwerkingen zorgen. Het kan voorkomen dat in plaats van verlichting, de injectie de eerste dag juist zorgt voor een verergering van de klachten. Na deze eerste dag zal er overigens wel verlichting van de heuppijn zijn. De heup kan verder gevoelig zijn. Plaatselijk kan de huid roodkleuren en wat dunner worden. Ook kunt u last krijgen van opvliegers, waarbij u gaat zweten, een rode huid krijgt en het warm heeft. In enkele gevallen kan de menstruatiecyclus tijdelijk verstoord raken.