Slijmbeursontsteking heup oefeningen

Hoewel rust van groot belang is voor het herstel van de slijmbeursontsteking, is gecontroleerde beweging van de heup goed voor het herstel. Dit voorkomt stijfheid van de heup en kan op den duur zelfs de pijn in de heup verminderen. De oefening kan pijnlijk zijn, maar dit is niet erg zolang er niet geforceerd wordt.

Door de heup te blijven bewegen verbetert u de doorbloeding van het gewricht. Het lichaam is continu bezig de ontsteking te stoppen en heeft hier veel voedingsstoffen voor nodig. Tegelijkertijd moeten sommige andere stoffen, bijvoorbeeld afvalstoffen, weer worden afgevoerd. Met een goede doorbloeding verbetert u zowel de aan- als afvoer van stoffen en ondersteunt u het herstel van de heup.

Oefeningen

Ga op uw zij liggen met de aangedane kant boven. Strek het onderste been volledig uit en trek het bovenste been voorzichtig op. Laat de knie van het opgetrokken been rusten op een kussen. Op het moment dat u voelt dat de spier aan de zijkant van het been wordt gerekt, houdt u enkele seconden vast. Herhaal deze oefening enkele keren. Rekken van deze spier zorgt voor het verlichten van de druk op de slijmbeurs.

Ga op uw zij liggen met de aangedane heup naar boven gericht en beide benen gestrekt. Til het been van de aangedane heup langzaam omhoog. Houd het been hierbij gestrekt. Houd het been enkele seconden gestrekt in de lucht en verplaats het been daarna rustig naar de beginpositie. Herhaal deze oefening enkele keren.

Lopen

slijmbeursontsteking-heup-oefeningenHet kan aanlokkelijk zijn zo min mogelijk te lopen door de slijmbeursontsteking. Toch is het aan te raden iedere dag in ieder geval een beetje te bewegen, tenzij anders geadviseerd door de arts. Naast de bovenstaande oefening kan dit bijvoorbeeld een blokje omlopen zijn om het gewricht in beweging te houden en stijfheid te voorkomen. Doet lopen teveel pijn, stop dan wel direct om verdere schade te voorkomen.

3 thoughts on “Slijmbeursontsteking heup oefeningen

 • 20 oktober 2016 at 13:35
  Permalink

  Hoe lang duurt het voordat je weer kunt werken?

  Reply
  • 16 november 2016 at 16:54
   Permalink

   Helaas is er niet een vaste tijd aan te geven wanneer u weer aan het werk kunt. Dit hangt af van de tijd dat u al last heeft van de slijmbeursontsteking in de heup. Ook zit er weer verschil tussen een chronische of een actuele slijmbeursontsteking. Rust is erg belangrijk en de oefeningen die u op onze site kunt vinden kunnen bijdragen tot een sneller herstel.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *