Slijmbeursontsteking heup symptomen

Een slijmbeursontsteking in de heup is duidelijk te herkennen aan een vrij hevige pijn in de heup, ontstekingsverschijnselen en een verminderde mobiliteit. Deze symptomen komen meestal allemaal voor bij een slijmbeursontsteking in de heup.

Pijn en verminderde mobiliteitslijmbeursontsteking-heup-symptomen

Heuppijn is het duidelijkste symptoom van een slijmbeursontsteking. Hoewel de pijn vooral gelokaliseerd is aan de zijkant van de heup, waar de slijmbeurs zich bevindt, kan de pijn echter ook uitstralen naar het boven- en soms zelfs onderbeen. Dit komt door de spier die over de slijmbeurs loopt, de musculus tensor fascia latae. Deze loopt helemaal vanaf de heup tot net de onder de knie. Is deze spier beschadigd of geïrriteerd, dan kan dit over de gehele lengte van de spier voelbaar zijn. De pijn is constant voelbaar, maar verergerd tijdens inspanning of druk op de heup. Dit kan bijvoorbeeld ook het op de zij liggen in bed zijn. Voorkom zoveel mogelijk overbodige druk op het gewricht om de pijn te verminderen.

Naast pijn in de heup zorgt een slijmbeursontsteking in de heup ook voor een verminderde mobiliteit. Omdat het heupgewricht is aangedaan en pijn doet, is er veel minder beweging mogelijk. Zeker in de eerste, acute fase van de ontsteking zal lopen en zeker traplopen erg lastig zijn. Op den duur zal er steeds meer beweging mogelijk zijn, hoewel beweging gedurende de hele periode van de ontsteking verminderd is.

Het is niet nodig om te stoppen met bewegen wanneer de heup pijn doet. Het blijven gebruiken van de heup kan de genezing bespoedigen en voorkomt stijfheid van het heupgewricht. Wel is het verstandig een beweging niet uit te voeren als de pijn hier veel erger van wordt. Ga op uw gevoel af hoe ver u kunt gaan met bepaalde bewegingen en luister naar uw lichaam.

Ontstekingsverschijnselen

Omdat de slijmbeurs in de heup vrij oppervlakkig onder huid ligt, kunnen ook ontstekingverschijnselen worden waargenomen op de huid. Bij een ontsteking zorgt het lichaam voor een verhoogde doorbloeding richting het beschadigde weefsel. Dit zorgt voor een rode, warme huid en vaak ook een zwelling. Hoewel deze verschijnselen bij een slijmbeursontsteking in andere delen van het lichaam vaak duidelijker zijn, zijn ze vaak ook bij een slijmbeursontsteking in de heup waarneembaar.

Ziet u bij uzelf geen ontstekingsverschijnselen, zoals deze hier beschreven zijn, dan wil dit niet zeggen dat u geen slijmbeursontsteking in de heup heeft. Hoe sterk de ontstekingsverschijnselen zichtbaar zijn, verschilt ook per persoon. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts om zeker te weten dat de pijn in uw heup door een slijmbeursontsteking veroorzaakt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *